Läs på olika sätt

Läs på olika sätt


Foto: Unsplash

På biblioteket arbetar vi med att göra böcker tillgängliga för dig som har svårt att läsa tryckt text. Vi har till exempel talböcker, ljudböcker och lättlästa böcker. Alla våra bibliotek har så kallade Äppelhyllor. Det är hyllor med böcker och material som riktar sig till dig som har svårt att läsa vanliga textböcker. Läs mer om Äppelhyllan nedan.

Äppelhyllan 

Äppelhyllan är till för dig som är barn eller ung och tycker att det är svårt att läsa vanliga textböcker. Här finns bland annat talböcker, lättlästa böcker och filmer på teckenspråk. Vi har Äppelhyllor på alla våra bibliotek. Titta efter Äppelsymbolen för att snabbt hitta hyllan eller fråga vår personal så visar de dig och tipsar gärna om böcker. 

Det här finns på Äppelhyllan 

  • Talbok på DAISY. DAISY är en bok inläst på CD-skiva för dig som har svårt att läsa med bokstäver. Med en DAISY-skiva kan du spela upp ljudet i olika hastigheter.
  • Punktskrift och taktila böcker – för dig som kan läsa med fingrarna. Taktila bilderböcker innehåller bilder i olika material som man kan känna på.
  • Böcker om funktionshinder.
  • Böcker med TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) Här finns både varianter med tecken tryckta i boken och med tecken på medföljande DVD-skiva.
  • Böcker på teckenspråk.

Utbudet kan variera mellan de olika biblioteken men det går alltid att reservera böcker från ett av våra bibliotek till ett annat. 

För vem finns Äppelhyllan?

Materialet på Äppelhyllan är till för barn och ungdomar med någon form av funktionshinder. Det kan vara läs- och skrivsvårigheter, hörselskada, rörelsehinder eller synskada.

Legimus 

Du kan även ladda ner talböcker direkt till din mobil, surfplatta eller dator om du har någon läsnedsättning, till exempel dyslexi, koncentrationssvårigheter eller synnedsättning.

För att kunna ladda ner talböcker behöver du ett konto på Legimus. Du skapar ett konto på ditt bibliotek. Om du är under 16 år behöver en vuxen (målsman) vara med vid registreringen. Ta kontakt med biblioteket för att boka tid för att skapa ett konto. 

Under mötet får du inloggningsuppgifter och vi visar hur du gör för att ladda ner en bok. Mötet tar cirka 20-30 minuter. Många böcker går även att ladda ner med både tal och text. Då kan du följa med i texten direkt på skärmen.

Läs mer på Legimus webbsida.

Språk