Lånevillkor

På biblioteket kan du kostnadsfritt låna böcker, tidskrifter, filmer och andra medier. För att låna behöver du ett lånekort med tillhörande pinkod. 

Så här går det till att låna hos oss på Sigtuna kommuns bibliotek

Lånekort

Alla från 6 år kan få ett lånekort. Lånekortet får du gratis mot uppvisande av legitimation. Vårdnadshavare ansvarar för sina barns lån. Om du tappar ditt lånekort ska det anmälas till biblioteket så att det kan spärras. Ett nytt kort kostar 20 kr för vuxna och 10 kr för barn.

Ändring av adress, telefonnummer eller e-post ska anmälas till biblioteket. Det kan du göra på ”Mina sidor” på webbplatsen eller genom att kontakta något av biblioteken. Detsamma gäller om du tidigare saknat men nu fått fullständigt personnummer.

Som låntagare registreras du i vårt låntagarregister som biblioteket är skyldigt att ha enligt lag.

Lånekortet gäller på Sigtuna kommuns folkbibliotek och på Sigtunastiftelsens bibliotek.

Ansvar för lån

Lånekortet är en personlig värdehandling. Du ansvarar alltid för att lånen som görs på ditt kort återlämnas i tid.

Om du exempelvis skadar, tappar bort eller gör anteckningar i material blir du (eller vårdnadshavaren för barn under 18 år) ersättningsskyldig.

På internet

På internet kan du boka datorer, låna e-böcker samt söka, låna om och reservera böcker och andra medier.

Låna och lämna själv

Du kan låna och lämna böcker och andra medier i vår självserviceautomat. Lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och pinkod behövs vid lån.

Ta alltid med lånekort eller legitimation till biblioteket.

Lånetid

Lånetiden står på det kvitto du får när du lånar dina böcker och är normalt 28 dagar. Du kan också se återlämningsdatum på ”Mina sidor” på webbplatsen. Kortare lånetid gäller för filmer, tv-spel, tidskrifter, veckolåneböcker och för reserverat material.

 • Tidskrifter 14 dagar
 • Filmer 7 dagar
 • TV-spel 7 dagar
 • E-böcker 28 dagar. Max två e-bokslån per vecka/7-dagarsperiod.
 • Veckolåneböcker 7 dagar*

*Vissa exemplar av populära titlar som vi har flera exemplar av gör vi om till 7-dagarslån för att ge fler möjlighet att låna dem.

Omlån kan göras på bibliotekets webbplats.

Reservationer och fjärrlån

Du kan reservera böcker och andra medier oavsett om de finns inne eller är utlånade. Att reservera böcker inom Sigtuna kommun kostar inget.

En fjärrlåneansökan kostar 30 kr/bok (Obs! Ny avgift från och med 1 januari 2019). Du kan ha högst fem samtida fjärrlån. Fjärrlån kan endast göras på personliga låntagarkonton. Villkoren för fjärrlån och eventuella omlån bestäms av det bibliotek vi lånar boken från. När reserverat material finns att hämta får du ett meddelande via e-post eller brev. Läs mer om Fjärrlån

Meddelande- och övertidsavgift

Sedan måndagen den 13 januari har Sigtuna kommun avskaffat förseningsavgifter på sina bibliotek. De förseningsavgifterna som redan tillkommit måste fortfarande betalas.

Du får en påminnelse om ej återlämnade böcker och andra medier och därefter en räkning. Hanteringskostnader på 20:- kronor tillkommer i samband med detta.

Ersättningsavgifter

 • Bok/ljudbok - 400 kr
 • Barnbok/ljudbok - 200 kr
 • Pocketbok - 100 kr
 • CD - 200 kr
 • Tidskrifter per styck - 100 kr
 • Lånekort/vuxna per styck - 20 kr
 • Lånekort/barn per styck - 10 kr
 • Film, språkkurs, CD-rom samt andra medier med högre anskaffningsvärde - 600 kr

Har du registrerat en e-postadress kan du också få en övertidsvarning, en service som påminner om att lånetiden håller på att gå ut.

Genom att registrera dig som låntagare godkänner du lånevillkoren och att vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR).

Välkommen!

Lånevillkor på engelska

Språk