Lånevillkor

 

 Lånevillkor

På biblioteket kan du kostnadsfritt låna böcker, tidskrifter, filmer och andra medier. För att låna behöver du ett lånekort med tillhörande pinkod. Alla från 6 år kan få bibliotekskort gratis. Kortet gäller på folkbiblioteken i Sigtuna kommun och på Sigtunastiftelsens bibliotek.

 

Ditt ansvar

Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Du ansvarar alltid för att lån som görs på ditt kort återlämnas i tid. Vårdnadshavare ansvarar för sina barns lån.

Om du tappar ditt kort ska du anmäla det till biblioteket så att kortet kan spärras.

Vi registrerar dig som låntagare i vårt låntagarregister. Biblioteket måste ha ett låntagarregister enligt lag.

Det är ditt ansvar att se till att vi har rätt kontaktinformation till dig. Du kan själv göra ändringar på Mina sidor.

Om du exempelvis skadar, tappar bort eller gör anteckningar i böcker eller annat material måste du (eller vårdnadshavaren för barn under 18 år) ersätta det.

Att låna

Lånetiden står på kvittot du får när du lånar. Du kan också se återlämningsdatum på Mina sidor eller i låneautomaterna i biblioteket.

På Mina sidor och i automaterna kan du även göra omlån själv. Kontakta biblioteket vid problem med omlån.

Att reservera från bibliotek i Sigtuna kommun kostar inget. Om boken inte finns i kommunen och du vill att vi gör en fjärrlåneansökan blir det en avgift. Mer information om fjärrlån finns på vår webbplats.

Avgifter

Om böcker och andra medier inte återlämnas i tid skickar vi först en påminnelse, sedan en räkning. Vid utskick av räkning tillkommer en hanteringsavgift.

Återlämnar du boken behöver du bara betala hanteringsavgiften, inte räkningen.

Genom att registrera dig som låntagare godkänner du lånevillkoren och att vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR).

Låna och lämna själv

Du kan låna och lämna böcker och andra medier i vår självserviceautomat. Lånekortsnummer eller personnummer (10 siffror) och pinkod behövs vid lån.

Ta alltid med lånekort eller legitimation till biblioteket.

Lånetid

Lånetiden står på det kvitto du får när du lånar dina böcker och är normalt 42 dagar. Du kan också se återlämningsdatum på Mina sidor på webbplatsen. Kortare lånetid gäller för filmer, tv-spel, tidskrifter, veckolåneböcker och för reserverat material.

 • Tidskrifter: 14 dagar
 • Filmer: 7 dagar
 • TV-spel: 7 dagar
 • E-böcker: 28 dagar

Omlån kan göras på bibliotekets webbplats.

Reservationer och fjärrlån

Du kan reservera böcker och andra medier oavsett om de finns inne eller är utlånade. Att reservera böcker inom Sigtuna kommun kostar inget.

En fjärrlåneansökan kostar 30 kr/bok. Fjärrlån kan endast göras på personliga låntagarkonton. Villkoren för fjärrlån och eventuella omlån bestäms av det bibliotek vi lånar boken från. När reserverat material finns att hämta får du ett meddelande via sms, e-post eller brev. Läs mer om Fjärrlån

Avgifter

Du får en påminnelse om ej återlämnade böcker och andra medier och därefter en räkning. Hanteringskostnader på 20 kronor tillkommer i samband med detta.

Ersättningsavgifter

 • Bok/ljudbok - 400 kr
 • Barnbok/ljudbok - 200 kr
 • Pocketbok - 100 kr
 • CD - 200 kr
 • Tidskrifter per styck - 100 kr
 • Lånekort/vuxna per styck - 20 kr
 • Lånekort/barn per styck - 10 kr
 • Film, språkkurs, CD-rom samt andra medier med högre anskaffningsvärde - 600 kr

Har du registrerat en e-postadress kan du också få en övertidsvarning, en service som påminner om att lånetiden håller på att gå ut.

Välkommen!

Språk