Hoppa till innehåll
Språk Språk
svenska svenska English English

 

Vanliga frågor och svar

Frågor om lånetider och låneregler

 

Hur lång är lånetiden? Kostar det något att låna?

Läs om våra lånetider och låneregler här.

Hur lånar jag?

På Biblioteken i Sigtuna finns det utlåningsautomater. Här finns instruktioner för hur du använder våra utlåningsautomater.

Hur lånar jag om?

Det går att förlänga ett lån om ingen annan står i reservationskö. Du kan låna om genom att logga in på Mina sidor. Du kan även låna om genom att ringa, skicka e-post eller besöka något av våra bibliotek.

Vad händer om jag inte lämnar tillbaka det jag har lånat?

Förstörda eller borttappade böcker måste ersättas. Läs mer om våra avgifter.

Har gammal måste man vara för att få låna?

Alla får låna, men för ungdomar under 18 år krävs målsmans godkännande. Om du vill låna tv-spel eller dvd för vuxna behöver du vara 18 år eller äldre.

Hur får jag ett lånekort?

Fyll i formuläret skaffa lånekort. Besök sedan ett av våra bibliotek så får du ett lånekort. Du måste kunna legitimera dig när du hämtar ut ditt kort. Observera att du måste vara 18 år eller äldre för att kunna använda formuläret, annars måste målsman fylla i en ansökan som du kan ladda ner här.

Måste jag bo i Sigtuna kommun för att få ett lånekort hos er?

Nej, alla är välkomna att skaffa lånekort hos oss.

Vad händer om jag tappar bort lånekortet?

Meddela alltid om du flyttar eller förlorar ditt lånekort. Ring eller e-posta oss. Tänk på att lånekortet är en värdehandling. Du är ansvarig för alla lån som görs på ett ospärrat kort. På biblioteken kan du få ett nytt lånekort för 20 kronor för vuxna och 10 kronor för barn.

Frågor om vår webbplats och bibliotekskatalog

 

Hur kan jag leta efter det jag vill ha på er hemsida?

Högst upp på varje sida finns vår sökruta, i den kan du söka efter författarnamn eller titel. På sökresultatsidan kan du sedan förfina din sökning yttligare om du inte redan hittat det du var ute efter.

Kan jag sköta mina lån på webben?

Via Mina sidor kan du kolla dina lån, reservera och låna om på webben. Du behöver ha en pinkod för att kunna logga in, har du ingen pinkod eller har glömt den så kan du få en ny i informationsdisken på biblioteket.

Hur loggar jag in på Mina sidor?

Du loggar in med antingen ditt personnummer eller ditt lånekortsnummer och sedan din fyrsiffriga pinkod. Har du registrerat ett användarnamn så kan du logga in med det.

Vad gör jag om jag inte kommer inte ihåg min pinkod?

Om du sedan tidigare skapat ett användarnamn här i Kulturportalen så kan du klicka på ""Glömt lösenord?" under inloggningsrutan till höger. Där kan du sedan välja "Visa säkerhetsfrågor" och besvara säkerhetsfrågorna du fyllde in vid registreringen så får du ett nytt lösenord utskickat. Om du inte har skapat ett användarnamn eller inte kan komma ihåg svaren på dina säkerhetsfrågor, kom till något av våra bibliotek så får du hjälp med att välja en ny. Ta med legitimation.

Frågor om biblioteken och dess utbud

 

Jag vill ha tag i en bok som inte finns hos er, hur gör jag då?

Om boken fortfarande finns att köpa i bokhandeln överväger biblioteket ett inköp. Lämna därför gärna ett inköpsförslag på boken. Böcker som inte finns tillgänglig på våra bibiliotek eller att köpa in kan beställas från andra bibliotek som ett fjärrlån.

Vad har ni för öppettider?

Våra öppettider hittar du här.

Hur kontaktar jag biblioteket?

På sidan Kontakt och öppettider hittar du adresser, epostadresser och telefonnummer till våra bibliotek. Du kan även se var våra bibliotek ligger på Google maps.

Var hittar jag information om bibliotekens evenemang och utställningar?

På vår sida för evenemang hittar du information om aktuella arrangemang på biblioteken. På biblioteken finns även programfoldrar som du kan ta med dig hem. Har du några frågor kring ett evenemang så tveka inte att kontakta oss för mer information.

Var finns kommunstyrelsen protokoll?

Nämndprotokollen finns på Märsta bibliotek.

Tekniska frågor

 

Kan jag surfa trådlöst på biblioteket?

Ja, det finns trådlöst internet på alla våra bibliotek. På biblioteket kan du koppla upp dig mot nätverket som heter "bibliotek" och logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer samt din fyrasiffriga pinkod.

Kan jag boka en dator på biblioteket?

Ja, på våra bibliotek finns det internetdatorer som du kan boka. Dels har vi dropin-datorer med 20 minuters bokningar (max 1 inloggning per dag) som du själv kan logga in på med ditt lånekortekortsnummer och din pinkod. Skulle du behöva lite längre tid så finns det även 1-timmesdatorer som du kan boka i förväg via Netloan (max 1 inloggning/timme per dag) eller genom att be om hjälp i informationsdisken. På biblioteket i Märsta finns även en släktforskningsdator som kan bokas via Netloan och som innehåller verktyg för släktforskning (max 1 inloggning per dag).

Hur lånar jag en e-bok eller en e-ljudbok?

På vår sida om e-medier så kan du hitta svar på de vanligaste frågorna.

Hur kan jag få epost om nya böcker?

Om du klickar på länken "Nya böcker" i vänstermenyn så kan du i undermenyn välja det du är intresserad av (t.ex. ljudböcker i CD eller MP3-format). På sidan som då öppnas finns alternativet "Spara sökning" högst upp. Kryssa sedan i rutan för "meddela mig om nya titlar" och välj om du vill få meddelande via vår hemsida eller direkt till din epost. Observera dock att för att detta ska fungera så måste du ha skapat ett konto med användarnamn här på kulturportalen.

Övriga frågor / Bibblan svarar, Bibblan guidar

 


Bibblan svarar är en gratis svarstjänst. Här kan du fråga och få svar via e-post. De som svarar jobbar på bibliotek runt om i Sverige. Frågetjänsten är ett samarbete mellan bibliotek i hela landet och drivs gemensamt av Malmö stadsbibliotek och IB i partnerskap med Kungliga biblioteket.


Bibblan kan svara på många språk. Fråga vad du vill på arabiska, persiska, ryska, franska, finska, polska, spanska, engelska eller svenska och få svar från någon av våra operatörer inom ett par dygn! Varje språk har egen startsida där man kan se de tidigare besvarade frågorna och få en presentation av dem som svarar på frågorna på respektive språk.


Besök bibblan svarar här: www.bibblansvarar.seBibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Bibblan guidar drivs av Malmö stadsbibliotek, som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket.


Besök bibblan guidar här: www.bibblanguidar.se

 

 

KONTAKTA OSS BESÖK OSS GENVÄGAR
Kontakta personal
Kontakta biblioteken
Öppettider
Karta
Mina lån
Mina reservationer


Vi finns även på:

Facebook Instagram